Behöver du vägledning

Hos vuxenutbildningen har du möjlighet att prata med en studie- och yrkesvägledare som lyssnar på vad du vill och vart du är på väg.

Tillsammans kan vi göra en studieplanering för att du ska kunna komma vidare i studier eller mot arbete. Att välja väg i livet handlar ofta om att våga, men också att känna till vilka vägar som är möjliga.

Har du en fråga du inte hittar här? Skicka gärna ett e-post till vux.syv@boras.se

Vi annonserar ut våra ansökningsperioder på här på webbplatsen brvux.se.
Vi har fem starter per år, men utbudet skiljer sig mellan dem. Inför varje ansökningsperiod anges när respektive utbildning börjar.

Kika in under Sökbara utbildningar lite då och då för att hålla dig uppdaterad, eller gilla vår Facebookgrupp för att få kontinuerliga uppdateringar om vad som är på gång inom BRvux.

Du som är folkbokförd i någon av Boråsregionens kommuner kan ansöka till och läsa utbildningarna inom BRvux, men du måste vara behörig. Boråsregionen består av kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Vem är behörig?

Om du ska läsa en yrkesutbildning måste du ha ett studiebevis eller en examen från gymnasieskolan.

Om du saknar studiebevis eller examen kan du börja tidigast det andra halvåret det år du fyller 20 år.

Är du folkbokförd i en kommun utanför Boråsregionen måste din hemkommun först intyga att de kommer att bekosta din studieplats i det fall du blir antagen. Först när de har gett intyget kan vi behandla din ansökan.

Du söker via webbansökan på Alvis. Skriv sedan ut en kopia av ansökan och bifoga dina betyg tillsammans med ett brev där du motiverar varför du vill läsa i en kommun inom Boråsregionen. Skicka dessa handlingar till vuxenutbildningen i din hemkommun.

När din hemkommun har godkänt eller avslagit din begäran skickas beslutet till oss och därefter kan vi behandla din ansökan.

Observera att beslutet från din hemkommun måste vara oss tillhanda senast fem (5) arbetsdagar efter sista ansökningsdag. Tänk på att det kan ta tid få fram ett beslut så var ute i god tid.

Alla utbildningar inom BRvux är studiemedelsberättigade.

Mer information
Kontakta CSN (Centrala studiemedelsnämnden) för att få veta mer om studiemedel.

BRvux strävar efter att vara en flexibel utbildare. Därför har vi fem kursstarter per år .

Vi har flera undervisningsformer, anpassade till respektive yrkesutbildning. I några kan du läsa på distans, andra erbjuder stöd i lärandet i form av text, bild, ljud och telebild (videokonferenser). Ytterligare andra kan läsas på halvtid.
Lärling är en annan form som passar för vissa yrkesutbildningar, fråga vår lärlingssamordnare vad som gäller för dessa.
Prata med din studie- och yrkesvägledare om vad som gäller för den utbildning du är intresserad av.

Validera tidigare kunskaper
I utbildningarna kan det finnas möjlighet till validering. Har du tidigare kunskaper inom utbildningens område så kan det förkorta din studietid.
Valideringen sker under pågående utbildning av utbildningsanordnaren.

Lärlingsutbildningen bygger på lärande genom erfarenhet. För många elever kan den här formen vara mer utvecklande och motiverade eftersom den till stor del sker på arbetsplatsen. Du måste göra minst 70 procent av utbildningen på en arbetsplats. Resten av utbildningen är i vanlig skola.

Förutsättningar för att klara utbildningen beror på vilken utbildning du vill läsa.

Under varje utbildning beskrivs förutsättningarna för just den.

Du har också praktik i många utbildningar och delar av denna kan göras utomlands. Du får ersättning för resa och uppehälle.
Ta kontakt med koordinator Anki Holst om du är intresserad.
Ann-Katrine.Fransson.Holst@boras.se eller 076 – 888 81 10

BRvux är en förkortning av Boråsregionens vuxenutbildning. Det är ett samarbete mellan vuxenutbildningarna (Komvux) i kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda för att ge fler yrkesutbildningar till invånarna här.

Eftersom det är ett samarbete mellan kommuner erbjuds vissa utbildningar i Vårgårda, andra i Mark eller Ulricehamn men de flesta i Borås.

Förutom dessa vuxenutbildningar anlitas ett flertal privata och andra utbildningsanordnare. Från 2018 har BRvux avtal med Movant, Naturbruk i VG-regionen, Hermods, Astar och Lernia.