genrebild på elev

Laila Alsaleh stortrivs med sitt vikariat som barnskötare på Östermalmsgårdens förskola.

Laila Alsaleh kommer från Jordanien och har bott i Sverige tio år. Hon är gift och har två barn. Efter att ha varit hemma med barnen i fyra år tog Laila steget till att börja utbilda sig. Hon förstod vikten av att lära sig svenska och studerade SFI, därefter en grundläggande vuxenutbildning.

– Det var efter det som jag sökte och blev antagen till utbildningen Barnskötare – Lärling, säger Laila. Det är en utbildning under elva månader till barnskötare på gymnasial nivå under elva månader. Genom praktik på arbetsplats fyra dagar och en dag teori på skolan varje vecka är målet att få kompetens för den kunskap som krävs i kommande yrkesfunktion inom förskoleverksamheten.

– Min praktik gjorde jag på Östermalmsgården.Jag är lyckligt lottad att även fått ett vikariat här efter utbildningen.

– Vuxenutbildningen har gett mig ökat självförtroende. Nu vågar jag göra vardagliga saker som att svara i telefon, följa med barnen till skolan och andra aktiviteter, träffa andra föräldrar, gå till läkare och handla i affärer. Man känner sig ensam när man inte kan göra sig förstådd men nu har jag en uppgift i samhället och det känns fantastiskt. Inför framtiden hoppas jag få möjlighet till fortsatta studier. I första hand till förskolelärare och därefter kanske till lärare i matematik för mellanstadiet.

Barnomsorgen har ett stort behov av personal de närmaste åren eftersom det föds allt fler barn i Boråsregionen. Man har även stora pensionsavgångar bland dem som idag arbetar inom vård och omsorg.