Anmälningskod NBEKO BR
- Start:
- Utbildningsort: Uddetorp (Skara) och Sötåsen (Töreboda)
- 50 veckor, halvtid semi-distans
- 500 gymnasiepoäng
- Distans med skolförlagda träffar och APL
I det här kurspaketet lär du dig att planera och utföra alla viktiga moment inom odling av grönsaker, frukt och bär. Kursen innehåller grundläggande kunskaper inom odlingens alla delar som plantering, jordbearbetning, bevattning, marktäckning, gödsling, beskärningsåtgärder, skörd och lagring. Under utbildningstiden kommer du även att fokusera på entreprenörskap och få med dig grundläggande företagsekonomisk kunskap.
Upplägg
Kursen är en distansutbildning med 50 procents studietakt som omfattar 500 poäng och innehåller ca 10 platsbundna träffar á 3 dagar. Du kommer under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform It’s Learning. Det ingår arbetsplatsförlagt lärande motsvarande 15 heldagar under utbildningen då du ytterligare får praktisera det vi lär oss i kurspaketet, på plats i odlingsföretag.
På träffarna arbetar vi med en småskalig ekologisk grönsaksodling som vi har på vår anläggning på Uddetorp. Där arbetar vi med fasta bäddar och hantverksmässig odling i växthus och på friland. Vi börjar med förodling och följer växterna i säsongen ända till skörd och leverans till vårat skolkök. Det finns gott om tid för att utbyta erfarenheter och bygga ett nätverk med andra odlingsintresserade.
Du som studerande kommer att ha undervisning framför allt på vår anläggning Uddetorp i Skara men några moment kan också ske på vår anläggning Sötåsen strax utanför Töreboda och på kommersiella frukt, bär och grönsaksodlingar i närheten av Skara.
Förutsättningar för att klara utbildningen
Du ska ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyg godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik.
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Kurser som ingår i utbildningen
För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov.
På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.
Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.
- Kurs och Gymnasiepoäng
- Entreprenörskap och företagande 2, 100 p (FÖRENT0)
- Odling i växthus – specialisering, 100 p (ODIODI00S)
- Trädgårdsodling , 100 p (TRRTRA0)
- Trädgårdsodling – specialisering, 100 p (TRRTRA00S3)
- Trädgårdsodling – grönsaker, frukt och bär, 100 p (TRRTRD0)
- Totalt 500 Gymnasiepoäng
Efter utbildningen
Beroende på förkunskaper har du efter avslutad utbildning en god grund för att starta och driva ett eget företag, exempelvis hunddagis, hundpensionat, hundrastning, djurbutik etc., samt goda förutsättningar för anställning i branschen.
Utbildningsanordnare
Huvudman
Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor
Utförare
Naturbruksskolorna i Västra Götaland
Växel
Telefonnummer
Mobil: 010 – 455 08 30
E-post
naturbruk.vuxenutbildning@vgregion.se
Rektor Malin Ljungné
Mobil: 0700-823512
E-post: malin.ljungne@vgregion.se
Jeanette Ehn Kramshöj, 072-222 23 50, jeanette.ehn@vgregion.se