Anmälningskod LÄRL BR
- Start: 6 september
- Utbildningsort: Borås. Lärlingsplats kan finnas en bit från Borås och du står själv för eventuella resekostnader.
- Ca 1000 gymnasiepoäng
Om du har svårt att klara klassrumsstudier kan en lärlingsutbildning vara något för dig.
Lärlingsutbildningen är inte som en vanlig praktikplats. Du gör minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du, arbetsplatsen och skolan planerar tillsammans vilka gymnasiekurser som ska ingå och hur lång tid som behövs för att du ska bli klar med din utbildning.
Gymnasiekurserna beror på vilket yrkesområde du väljer. Därför kan vi inte i förväg säga hur många gymnasiepoäng du behöver läsa eller hur lång din lärlingstid blir.
Du kan söka studiemedel när du ska gå lärlingsutbildning.
Lärling barnskötare kan vi inte erbjuda.
Så här söker du till Lärling
Ansökan till lärling gör du genom att välja kurspaketet med anmälningskod LÄRL BR. Under steget ”Kursmål” på Alvis hemsida fyller du i vilket yrke du vill utbilda dig till.
Upplägg
Som lärling har du oftast lektioner i skolan 1 dag i veckan eller så har du självstudier. Du har alltid en handledare på en arbetsplats och följer dennes schema. Det innebär att du kan få arbeta vissa kvällar och helger. Din lärare gör kontinuerliga besök på din lärlingsplats för att se hur det går. Handledaren och läraren ansvarar för att dina studier följer kursplanen.
Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde. Du gör minst 70 procent, ibland upp till hela din studiegång, på en arbetsplats.
För heltidsstudier krävs minst 20 poäng per vecka.
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Rekommenderade kurser
Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde.
Därför går det inte att i förväg säga hur många poäng din lärlingsutbildning blir eller hur lång tid den tar.
Efter utbildningen
Utbildningens mål är att du ska få ett yrke och en utbildning samtidigt som du får ett viktigt kontaktnät med företag och människor inom valt yrkesområde.
Utbildningar som passar att gå som lärling är bl.a. personlig tränare, storkök, bagare/konditor, fordon, låssmed, plåtslagare, VVS, snickare, målare, plattsättare och elektriker.
Utbildningsanordnare
Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor
Fabriksgatan 12, Borås