Anmälningskod ALMS BR
- Höststart: 31 augusti
- Utbildningsort: Borås (Almås)
- Heltidsstudier, ca 2 år
- Grundkurser, 700 poäng + svenska, påbyggnadskurser till kock 700 poäng + svenska
- Klassrum och APL
Är du ny i Sverige och läser på SFI D eller grundläggande svenska och vill jobba inom restaurang, måltid och service då är denna utbildning utmärkt för dig.
Upplägg
Läser du grundutbildningen på 700 poäng kan du få jobb inom kök i kommunen ex förskola, grundskola, äldrevård.
Fortsätter du att läsa till kock (ytterligare 700 poäng) kan du få jobb på restauranger och kommunen.
Du lär dig det grundläggande inom service, råvaruval för måltider och matlagning. Du kommer också att lära dig hur du städar ergonomiskt och säkert. Hur du kommunicerar och bemöter gäster och kunder ingår också i utbildningen.
Du får en bred praktisk och teoretisk kunskap om matlagning, råvaror, diskhantering och städ. Det är en varierad utbildning med teori varvad med praktisk undervisning i utbildningskök och praktik ute på arbetsplatser.
Du som är behörig att läsa Svenska för invandrare, SFI, på D-nivå har möjlighet att söka till några av vuxenutbildningens yrkesutbildningar. Du kombinerar din utbildning med att läsa svenska med inriktning mot ditt yrke. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare kunskaper i svenska kan studielängd variera.
Du
• lär dig om livsmedel.
• får kunskaper om produkter och arbetssätt.
• kan tolka och tillämpa föreskrifter.
• kan utföra arbetet på ett sätt som är säkert så att arbetsskador förebyggs.
• kan arbetsmetoder så att goda hygieniska förhållanden uppnås.
Du läser svenska på halvtid samtidigt som du läser yrkeskurser på halvtid.
Förutsättningar för att klara utbildningen
Du bör ha lägst betyget godkänd i SFI C.
OBS! Du måste ta med dig utdrag ur Belastningsregistret till uppropet! Detta beställer du enklast via nätet:
polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Kurser som ingår i utbildningen
För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov.
På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.
Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.
Kursnamn | Kurskod | Poäng |
Matlagning 1 | MALMAL01 | 100 |
Hygien | HYGHYG01 | 100 |
Livsmedels och näringskunskap | LIVLIV01 | 100 |
Yrkes svenska | KGYORI11F | |
SFI/SVA | ||
Matlagning 2 | MALMAL02 | 200 |
Branschkunskap | MÅTBRC0 | 100 |
Servering 1 | SERSEV01 | 100 |
SVA | ||
Totalt grundutb: | 700+sv | |
Påbyggnadskurser till kock | ||
Matlagning 3 | MALMAL03 | 200 |
Mat o dryck i kombination | MACMAT0 | 100 |
SVA | ||
Specialkoster | MALSPE0 | 100 |
Matlagning 4 | MALMAL04 | 200 |
Service och bemötande | SEVSEV01 | 100 |
SVA | ||
Totalt poäng: | 1400+sv |
Efter utbildningen
Du ska efter utbildningen kunna ta ansvar för vanliga arbetsuppgifter i ett kök och du kan arbeta som måltids- och servicepersonal på skolor, äldreboenden och restauranger.
Utbildningsanordnare
Huvudman
Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor
Lokal
Almåsgymnasiet
Alingsåsvägen 36, Borås
Helena Andersson, programsamordnare
033-35 78 90, helena.andersson@edu.boras.se