Ansökningskod NBTGA BR
- Start: 8 februari
- Utbildningsort: Skara
- 50 veckor, halvtidsstudier, semi-distans
- 500 gymnasiepoäng
- Distans med skolförlagda träffar och APL
Utbildningen Trädgårdsanläggare ger kunskaper om material, tekniker, arbetsmetoder med ett ergonomiskt och säkert arbetssätt. Goda grunder i stensättning, planering och beräkning av materialåtgång gör dig eftertraktad i trädgårdsbranschen. Med förståelse för sambanden mellan växtval, klimat, markförhållanden, dränering, jord, material och anläggningsteknik skapar du hållbara gröna utemiljöer. Du får lära dig vilka lagar och andra bestämmelser som du skall ha kunskap om.
Upplägg
Undervisningen sker på distans med skolförlagda obligatoriska träffar om tio platsbundna träffar om två till tre sammanhängande dagar fördelat under utbildningstiden. De skolförlagda träffarna äger huvudsakligen rum vid Angereds gård, Angered.
En stor del av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL), motsvarande fyra veckors heltidsarbete.
Du som studerande kommer under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform Pingpong. Du behöver ha tillgång till dator och internet under studietiden.
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Utbildningen är ett samarbete med Göteborgs Stad som driver det treåriga projektet ”Modellodlingen” på Angereds Gård, läs mer här: https://stadsnaraodling.goteborg.se/modellodling-pa-angereds-gard/
I kursen Trädgårdsanläggning 2 ingår planering, genomförande och utvärdering av en mindre trädgårdsanläggning – från idé till färdig anläggning.
Kursen Trädgårdsanläggning specialisering är en fördjupning som bygger på Trädgårdsanläggning 2. Kursen Trädgårdsmaskiner ger dig körteknik och metodik vid genomförande av arbetsuppgifter.
I kursen Växtkunskap fastighet ingår identifiering, beskrivning och namngivning av ett utvalt sortiment av träd, buskar, barrväxter, perenner och annueller.
Några av de centrala delarna i Entreprenörskap och företagande är vägen från idé till att starta företag, hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk samt affärsidéns utformning och betydelse.
Förutsättningar för att klara utbildningen
Du ska ha fyllt 20 år och ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyg godkänd i svenska eller svenska som andraspråk, engelska samt matematik.
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Kurser som ingår i utbildningen
För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov.
På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.
Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.
- Kurser och gymnasiepoäng
- Entreprenörskap och företagande, 100 p (FÖRENT0)
- Trädgårdsodling – specialisering, 100 p (TRRTRA00S)
- Trädgårdsanläggning 2, 100 p (TRDTRÄ02)
- Trädgårdsmaskiner, 100 p (TRSTRG0)
- Växtkunskap – fastighetsskötsel, 100 p (FÖRENT0)
- Totalt 500 poäng
Efter utbildningen
Med goda kunskaper inom trädgårdsanläggning kan du fylla ett stort behov inom trädgårdsbranschen.
Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta på kommunal parkavdelning, bostadsbolag, kyrkogård eller starta eget företag.
Utbildningsanordnare
Huvudman
Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor
Utförare
Naturbruksskolorna i Västra Götaland
Växel
Telefonnummer
Mobil: 010 – 455 08 30
E-post
naturbruk.vuxenutbildning@vgregion.se
Rektor Malin Ljungné
Mobil: 0700-823512
E-post: malin.ljungne@vgregion.se,